Parlamentul90 Republicii Moldova
Caută
„Parlamentul-90”, îngrijorat de strategiile actualei guvernări 2014-08-26

Asociația Obștească „Parlamentul - 90” vine cu un apel către exponenţii puterii să renunţe la interesele personale şi de grup și să realizeze reformele care urmează să ducă Republica Moldova în Uniunea Europeană.

Deputaţii primului parlament se arată îngrijorați de practicile adoptate de partidele aflate la guvernare, precum împărţirea sferelor de influenţă şi controlul instituţiilor statului, inclusiv a celor judecătoreşti, care ar putea duce la eşecul democraţiei în ţara noastră.

În preajma zilei de 27 august când se împlinesc 23 de ani de la proclamarea Independenței Republicii Moldova, deputaţii din primul Parlament au adoptat o Declaraţie în care fac apel către partidele de orientare europeană să convină asupra unui consens politic şi să realizeze reformele necesare pentru integrarea ţării noastre în UE.

Sursa: jurnal.md       Foto: jurnal.md

 

Semnarea Declaraţiei de Independenţă a succedat perestroika gorbaciovistă, opinie

Semnarea Declaraţiei de independenţă a Republicii Moldova nu a fost un eveniment întâmplător şi a succedat  mai multe evenimente,  care au pregătit elita politică şi economică de la noi. Declaraţia aparţine lectorului superior la facultatea de istorie a Universităţii pedagogice „Ion Creangă”, Sergiu Cataraga, şi a fost lansată în cadrul emisiunii „Loc de dialog” de la postul public Radio Moldova, transmite IPN.

Potrivit lui Sergiu Cataraga, un rol importanta l-a avut şi perestroika gorbaciovistă, declanşată în 1985, fapt care a condus la democratizarea societăţi din fosta URSS, altfel „n-am fi obţinut nici limbă, nici alfabet latin, nici independenţă”.

Totodată, profesorul apreciază contribuţia poporului pentru obţinerea independenţei. „Începând cu anul 1985, au continuat patru ani de muncă asiduă care ne-a făcut să înţelegem că nu trebuie să ne limităm doar la actul de suveranitate. După declararea suveranităţii Republicii Moldova, au fost mai multe opinii privind parcursul de mai departe a republicii. Unii optau pentru păstrarea în componenţa URSS, alţii se pronunţau pentru unirea cu România”, îşi aminteşte istoricul.

Profesorul mai susţine că, deşi Republica Moldova îşi proclamase suveranitatea, reprezentanţi ai conducerii de la Moscova se împotriveau categoric democratizării societăţii moldoveneşti şi revenirii acesteia la valorile naţionale. Aceasta a demonstrat că suveranitatea în cadrul URSS nu putea fi realizată, astfel, la puţin peste un an de la proclamarea suveranităţii, a fost semnată Declaraţia de independenţă a Republicii Moldova.

În opinia profesorului Cataraga, o importanţă aparte pentru proclamarea independenţei a avut şi revenirea la valorile spirituale şi anume la limba română şi alfabetul latin.

 

Ludmila Scalnîi: Independenţa ne-a costat prea mult

Independenţa Republicii Moldova a costat prea mult poporul nostru, susţine Ludmila Scalnîi, deputat în primul Parlament, în cadrul unui interviu acordat postului public Radio Moldova, transmite IPN.

„A fost o luptă enormă. Pentru independenţă au luptat nu doar cei din generaţia mea, dar şi părinţii, şi buneii noştri, toţi cei care au fost sub ocupaţie sovietică”, susţine fosta deputată.

Ludmila Scalnîi a mai spus că, înainte de semnarea Declaraţiei de Independenţă la 27 august 1991, asupra sa au fost făcute presiuni mari pentru ca să nu semneze, fiind ameninţată chiar şi cu moartea. „Am fost insultată, brutalizată, numită cu cele mai murdare cuvinte. M-au ameninţat că mă vor împuşca. Chiar în ajun de 27 august cineva m-a telefonat cineva acasă şi mi-a spus că ştie unde învaţă copiii mei şi dacă voi semna pentru independenţă s-ar putea să nu-i mai văd”, îşi aminteşte ex-deputata.

Totodată, Ludmila Scalnîi îşi exprimă regretul că nu s-au realizat aspiraţiile celor care au semnat Independenţa. „Poporul nostru trăieşte greu. Se întâmplă lucruri foarte urâte. Spre regret, avem politicieni care sunt în stare de orice pentru bani”, a precizat Scalnîi. În pofida acestor fapte, fosta deputată îşi exprimă satisfacţia pentru că „încetul cu încetul de apropiem de Europa” şi îndeamnă actualii guvernanţi „să nu uite şi de relaţiile de prietenie cu ţările de pe alte continente”.

Fiind deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, Ludmila Scalnîi a semnat Declaraţia de independenţă. De mai bine de două decenii este preşedintă a Asociaţiei Femeilor din Republica Moldova.