Parlamentul90 Republicii Moldova
Caută
Către jubileul de 25 de ani de la proclamarea Independenţei Republicii Moldova 2016-03-17

Către jubileul de 25 de ani de la proclamarea Independenţei Republicii Moldova

Un seminar cu responsabilii pe raioane pentru implementarea Planului de activități consacrat apropiatului jubileu de 25 de ani de la proclamarea Independenţei Republicii Moldova a avut loc pe 17 martie curent la Chişinău. Participanţii au făcut un schimb de păreri ce activităţi urmează a fi desfăşurate la nivel de raioane şi comune şi de ce susţinere ar avea nevoie din partea Consiliului de Administrare al Asociaţiei „Parlamentul-90”.

Despre primele acţiuni la nivel raional şi local au relatat Nicolae Grosu (Ştefan Vodă), Mihai Scutari (Nisporeni), Pintilie Pârvan (Leova, Cantemir), Simion Badrajan (Râşcani. În principal, vorbitorii s-au referit la colaborarea cu administraţiile raionale privind conferirea de noi denumiri unor străzi din centrele raionale sau sate ce ar reflecta activitatea Parlamentului Independenţei sau a unor deputaţi băştinaşi ori aleşi pe circumscripţiile corespunzătoare.

Anatolie Ţurcanu, preşedintele Asociaţiei, s-a referit mai detaliat la acţiunile care au fost întreprinse deja şi ce se preconizează în raionul Anenii Noi, dar şi parţial la cele din Ştefan Vodă, Călăraşi. Totodată dânsul s-a referit şi la faptul că se aşteaptă o decizie la nivel de guvern în acest context şi că preconizata decizie va activiza autorităţile publice raionale şi locale.

Despre situaţiile mai complicate în UTA Găgăuzia, raionul Camenca, la Dub[sari ;i Cocieri s-au referit respectiv Vladimir Capangi, Pavel Dubălari şi Ion Miţcul.

Valentin Crîlov şi Andrei Rusnac au insistat pe o colaborare cât mai strânsă cu mass media, în special audiovizualul din republică, aşa încât oamenii să cunoască despre activităţile desfăşurate şi să explice care a fost rolul primului parlament în constituire statului şi promovarea democraţiei. Aceloraşi scopuri ar putea servi şi întâlnirile unor deputaţi, având mandat de la Asociaţie, cu colectivele de muncă, la solicitare.

Andrei Diaconu a stăruit ca deputaţii Parlamentului Independenţei să se deplaseze mai des în teritoriu, să vorbească cu oamenii, aşa încât să cunoaştem care este atitudinea lor faţă de actuala guvernare şi ce şi-ar dori de la actualii, viitorii aleşi ai poporului.

În altă ordine de idei mai mulţi vorbitori au mărturisit că oamenii adesea ne reproşează şi întreabă care este atitudinea noastră faţă de actualele guvernări şi situaţia social-politică precară din republică. În acest context, Nicolae Misail, secretarul Asociaţiei „Parlamentul-90”, a informat participanţii că în mai multe rânduri Consiliul de Administrare al Asociaţiei „Parlamentul-90” a taxat în mai multe rânduri derapajele guvernărilor de după 1994 încoace prin diverse declaraţii, apeluri la conferinţe de presă, cu ocazia unor aniversări vizând tricolorul, suveranitatea, independenţa, altminteri cu mult înainte de a se produce mişcarea protestatară din ultimul an. Şi că aceste texte, precum şi Rezoluţia Adunării Generale din 28 noiembrie 2015, pot servi atât ca surse de răspuns, cât şi, de rând cu Calendarul festiv, ca resurse informaţionale în implementarea acţiunilor preconizate în Planul de activităţi, aprobat la aceeaşi Adunare Generală a membrilor Asociaţiei „Parlamentul-90”.