Parlamentul90 Republicii Moldova
Caută
ADIO, DOMNUL PREȘEDINTE! 2017-12-08

Consiliul de Administrare a Asociației „Parlamentul-90” anunță cu profundă tristețe trecerea în lumea celor drepți a celui care a fost Alexandru Moșanu, primul președinte al Parlamentului Republicii Moldova, profesor universitar, doctor habilitat în științe istorice, membru de onoare al Academiei Române. La vârsta de 85 de ani a pierdut duelul cu o gravă și îndelungată maladie și a decedat în apartamentul său.

Dar înainte de toate titlurile enumerate a fost unul din stâlpii Renașterii și Eliberării Naționale, apărătorii limbii și grafiei latine, alături de Valentin Mândâcanu și Ion Buga, un istoric fidel adevărului științific și istoric, un mare patriot.

Este cel care a dat citirii proiectului Declarației de Independență și care a apărat până la ultima suflare principiile ei fundamentale, cel căruia i se datorează introducerea cursului „Istoria Românilor” în școlile din republică.

În viața de toate zilele și în cea socială l-au caracterizat în egală măsură modestia, dar și demnitatea unei coloane vertebrale neînfrânte, nu a acceptat compromisuri atunci când se puneau pe cântarul adevărului și dreptății cele mai sacre valori naționale și general-umane, preferându-le deasupra propriei cariere și confort.

La valoarea sa morală și de mare patriot a fost modest apreciat acasă – Ordinul Republicii și Medalia Democrației a Parlamentului Republicii Moldova, în schimb a primit Premiul Institutului Cultural Român pentru promovarea valorilor culturii naționale românești și a fost decorat cu Ordinul Național „Steaua României”, în grad de Mare Ofițer, de Președintele României Traian Băsescu.

Colegii din Parlamentul Independenței îi vor păstra cea mai pioasă amintire și exprimă profunde condoleanțe familiei, rudelor și apropiaților.

Dumnezeu să-l odihnească în pace și să-l aibă în rândul drepților Săi…