Parlamentul90 Republicii Moldova
Caută
Membrii Consiliului de Administrare a AO „Parlamentul-90” îi aduc ultimul omagiu și exprimă sincere condoleanțe familiei, rudelor și apropiaților. 2018-08-07

Asociația obștească „Parlamentul-90” anunță cu profundă durere că la 7 august s-a stins din viață Eugen Pâslaru, deputat în Parlamentul Republicii Moldova (1990-1994), semnatar al Declarației de Independență, unul dintre primii cavaleri ai Ordinului Republicii, vicepreședinte al Asociației „Parlamentul-90”.

Eugen Pâslaru s-a născut la 30 decembrie 1950, în satul Costiceni, raionul Noua Suliță, regiunea Cernăuți. După ce a absolvit Facultatea Mecanizarea Agriculturii a Institutului Agricol „M.V. Frunze” din Chișinău, activează rând pe rând ca inginer-șef în satul Hagimus, raionul Căușeni, președinte al gospodăriei agricole din Ucrainca, același raion; o perioadă relativ scurtă este primul secretar al Comitetului raional de partid Căușeni, apoi președintele Comitetului executiv al raionului Căușeni. În 1990 este ales deputat în primul Parlament democrat al Republicii Moldova (circumscripția 296, Nord, Căușeni).

Eugen Pâslaru este singurul deputat din Parlamentul Republicii Moldova, legislatura 1990-94, care în primăvara-vara anului 1992 a luptat nemijlocit în războiul pentru apărarea independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova, a participat activ în organizarea apărării localităților din stînga Nistrului și a orașului Bender de atacurile armate și actele de terorism ale formațiunilor paramilitare separatiste. După încheierea mandatului de deputat a fost mulți ani director general al Întreprinderii Mixte „Sălcuța” SRL.

Întreaga sa activitate profesională și administrativă a fost apreciată cu ordinele „Gloria Muncii”, „Binecuviinciosul Voievod Stefan cel Mare și Sfânt”, medaliile „Meritul Civic”, „Vulturul de Aur”, „Crucea Comemorativa”, Titlul Onorific „Om Emerit”.